Blogs

Chinese geneeskunde, ook wel bekend als Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), is een eeuwenoud geneeskunde, dat zijn oorsprong heeft in China. Het is gebaseerd op een holistische benadering van gezondheid en ziekte, waarbij lichaamen geest als een geheel worden beschouwd.

Belangrijke elementen van de Chinese geneeskunde zijn:

1. Yin en Yang: Dit is een centraal concept in de Chinese geneeskunde, dat de balans tussen tegenstellingen beschrijft. Gezondheid wordt gezien als een balans tussen yin (de koele, passieve, vrouwelijke energie) en yang (de warme, actieve, mannelijke energie).

2. Qi (Chi): Qi is de levensenergie die door het lichaam stroomt. Een vrije en evenwichtige stroom van Qi is essentieel voor goede gezondheid. Blokkades of onevenwichtigheden in de Qi-stroom kunnen leiden tot ziekte.

3. De vijf elementen (Wuxing): De Chinese geneeskunde maakt gebruik van de theorie van de vijf elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water) om verschillende aspecten van de natuur en het menselijk lichaam te beschrijven. Elk element is verbonden met specifieke organen, emoties en seizoenen. Over de vijf elementen zal ik een apart blog schrijven.

4. Diagnose: Om een goede diagnose vanuit de Chinese geneeskunde te maken, wordt er gebruik gemaak van verschillende technieken, zoals het observeren van de tong, het voelen van de pols, en het stellen van vragen over symptomen, levensstijl en emotionele toestand.

5. Behandelmethoden: De Chinese geneeskunde heeft verschillende behandelingsmethoden, waaronder: Acupunctuur: Het aanbrengen van fijne naalden op specifieke punten op het lichaam om de Qi-stroom te bevorderen. Kruidentherapie: Het gebruik van kruiden om het lichaam te ondersteunen en het herstel te bevorderen. Tui Na: Massages die gericht zijn op het herstellen van de balans in het lichaam. Qigong en Tai Chi: Bewegingsoefeningen die gericht zijn op het bevorderen van de circulatie van Qi en het versterken van de gezondheid.

De Chinese geneeskunde legt veel nadruk op preventieve zorg en op het belang van een gezonde levensstijl om ziektes te voorkomen. Mocht er ergens in het lichaam toch een onbalans onstaan, dan kan men fysieke, mentale en/of emotionele klachten ervaren. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er anders naar klachten gekeken dan in de Westerse geneeskunde. Er zijn drie verschillende groepen ziekteoorzaken:

  1. Externe ziekteoorzaken (Wai yin)
  2. Interne ziekteoorzaken (Nei yin)
  3. Niet intern/niet extern -> overige ziekteoorzaken (Bu nei bu wei)

De externe oorzaken gaat over de “Zes Externe Pathogenen”. Wind: Kan klachten veroorzaken door het lichaam binnen te dringen, vaak geassocieerd met verkoudheid of griep. Koude: Kan stagnatie en pijn veroorzaken, Hitte: Kan leiden tot ontstekingen of koorts. Damp: Kan leiden tot zwelling en een gevoel van zwaarte. Droogte: Kan leiden tot uitdroging van weefsels en organen. Vuur: Een meer intense vorm van hitte, kan leiden tot ernstige symptomen en aandoeningen.

De interne ziekteoorzaken zijn mentale en emotionele factoren, die voor een onbalans in het lichaam kunnen zorgen: Er zijn vijf emoties die ook behoren tot een orgaan (volgens de indeling van de Wuxing) vreugde, woede, bezorgdheid, verdriet en angst. Hierover lees je straks meer in het blog over de Vijf Elementen.

De overige ziekteoorzaken gaat meer over klachten die ontstaan door o.a. een zwakke constitutie, ongezonde leefstijl, ongezonde voeding, teveel overwerken, teveel seks, onvoldoende slaap en medicijn- en drugsgebruik.

Ik hoop dat je door dit blog iets meer inzicht hebt gekregen over de basis van de Chinese geneeskunde en de ziekteoorzaken. In een volgend blog neem ik je mee in de “Wuxing”, de Vijf elementen en zal ik meer uitleg geven over de interne ziekteoorzaken. Het is heel mooi om te zien hoe alles met elkaar in verbinding staat.

× Hey, hoe kan ik je helpen?