Eén van de meest gestelde vragen in mijn praktijk is: “Claudia, wat kan ik als warm ontbijt nemen?”
Want ik adviseer namelijk iedereen om minimaal 3 à 4 keer per week warm te ontbijten. Dus toen ik vorige week in mijn Instagram verhaal een foto had gezet van de mungbonen die ik aan het weken was voor mijn Kitchari ontbijt, kreeg ik héél veel berichten toegestuurd met de vraag wat is Kitchari? En of ik het recept wilde delen.
Natuurlijk wil ik dat!
Een warm ontbijt wordt vanuit de Chinese en Ayurvedische geneeskunde zeer aanbevolen. Sterker nog, er wordt geadviseerd om het liefst drie warme maaltijden per dag te eten. Dit in tegenstelling tot ons in het Westen, waar wij vaak gewend zijn om te ontbijten met brood, crackers en koude (!) yoghurt/kwark met muesli of fruit. Ook hoor ik redelijk vaak dat vrouwen het ontbijt overslaan, omdat ze er geen tijd voor hebben of geen tijd voor nemen. Maar dames, het ontbijt is belangrijkste maaltijd van de hele dag. Het ontbijt geeft ons de energie om de dag vol energie te beginnen. Het gezegde is niet voor niks “Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en diner als een zwerver”. Daarom is een voedzaam, licht verteerbaar en warm ontbijt super lekker en gezond.
We gaan terug naar de Kitchari.
Kitchari is een gerecht uit de Ayurvedische keuken, is licht verteerbaar en super gezond voor je lichaam. De mungbonen hebben een soort van schurend effect op je darmen, wat weer zeer reinigend werkt, ook als je de Kitchari maar af en toe eet. In Kitchari zitten alle vijf de smaken: zoet, scherp, zout, zuur en bitter. Deze vijf smaken vindt je ook terug in de Vijf Elementen. De Vijf Elementen is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Elk element heeft zijn eigen kenmerk, zoals seizoen, smaak, kleur, geur, orgaan, emotie etc. In Kitchari vindt je alle smaken van de elementen terug, waardoor Kitchari dus een uitgebalanceerd gerecht is.
Hieronder vind je het basis recept van Kitchari, op internet zijn ook nog andere variaties te vinden.
Basis recept Kitchari:
100 gram mungbonen
200 gram basmatirijst
2 à 3 eetlepels ghee of kokosolie
1/2 theelepel mosterdzaad
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kurkuma
1 theelepel komijnzaad
Een snuf zout en peper
Stukje verse gember
Seizoensgroenten als wortel, courgette, brocolli, bloemkool, aubergine, spinazie, venkel, pastinaak, asperges etc.
Bereiding:
- Laat de mungbonen minimaal 8 uur weken in een schaal met water
- Smelt de ghee of kokosolie in een pan met dikke bodem
- Voeg het mosterdzaad, de gemalen koriander, kurkuma en komijnzaad toe.
- Roer dit door elkaar tot de mosterdzaad gaat poppen, voeg dan de gember en mungbonen toe
- Roer dit weer even goed door elkaar
- Voeg dan water toe tot de mungbonen onder water staan.
- Dit kook je ongeveer 15 minuten
- Spoel ondertussen de basmatirijst af in een vergiet of zeef en voeg deze na ongeveer 15 minuten toe
- Voeg extra water toe en de gesneden groenten
- Kook de kitchari tot de groenten gaar zijn
- Let op dat de kitchari niet droog wordt, voeg dan steeds een beetje water toe
- Als de kitchari klaar is kun je dit in een kommetje serveren met een beetje verse peterselie
Wil je graag vaker warm ontbijten, dan is het “Ontbijt je fit” kookboek van Jutta Koehler een dikke aanrader.
Jutta Koehler is (samen met Dolf Chin See Chong) dé pionier van de Chinese Vijf Elementen Voeding in Nederland.
Een aantal jaar geleden heb ik bij haar de jaaropleiding tot Chinese Vijf Elementen Voedingsconsulent gevolgd en deze specifieke kennis voeding is een waardevolle aanvulling in mijn praktijk.