We zitten in de herfstperiode en in deze periode zijn we veel vatbaarder voor een verkoudheid of griep. Het is fijn als we, juist in de deze periode, onze weerstand een boost kunt geven.
Om je weerstand een boost te geven, kun je een aantal keer per week een kom vers getrokken bouillon drinken. Dit kan een bottenbouillon, een rundvleesbouillon of een kippenbouillon zijn en het is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is geduld.
Waarom is bouillon zo gezond?
Bottenbouillon bevat veel belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn o.a. rijk aan calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Er zitten veel omega 3 en 6 vetzuren in en in het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine. Al deze voedingsstoffen zijn goed voor je darmen, huid & nagels, botten & gewrichten en geven je immuunsysteem een boost. Door de bottenbouillon lang te laten trekken geven de botten al deze gezonde voedingsstoffen af.
Wat heb je nodig om bottenbouillon te maken?
Bottenbouillon maken is dus echt heel makkelijk en zoals gezegd, het enige wat je nodig hebt is geduld, want het hele proces duurt tussen de 24 en 72 uur. Ik maak de bottenbouillon het liefst in de slowcooker, maar je kunt hem ook gewoon in een soeppan maken op het gasfornuis.
Ingrediënten:
1,5 tot 2 kilo biologisch runderbotten (mergpijpen, schenkel, etc)
1 tot 2 winterwortels
2 tot 3 stengels bleekselderij
2 tot 3 uien
verse kruiden (laurierblad, rozemarijn, oregano, peterselie, etc.)
eetlepel peperkorrels
scheutje appelazijn
olijfolie
En nu?
Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven op 180 graden)
Leg op een bakplaat een vel bakpapier en daarop de botten en schenkel
Bestrijk de botten en schenkel aan beide kanten met een beetje olijfolie en plaats de bakplaat dan in de oven.
Bak aan beide kant bruin, dit duurt ongeveer 20 minuten per kant
Maak de groente schoon en leg 2/3 al in de slowcooker
Leg hier de botten op en de rest van de groenten en kruiden
Voeg de appelazijn toe
Vul de slowcooker met water en zet hem eerst 4 uur op stand HIGH en draai hem dan terug op LOW
Geduld:
Ik laat alles ongeveer 48 uur in de slowcooker zitten, soms ook nog veel langer. Hierna zeef ik alles door een kaasdoek. De groenten en de botten gooi ik weg. Het vlees van de schenkel snijd ik klein en als ik de bouillon in de diepvriesbakjes verdeel, doe ik bij een paar diepvriesbakjes het vlees van de schenkel erbij. Je kunt het vlees natuurlijk ook gewoon in alle bakjes doen.
Voor het maken van kippenbouillon kun je dit recept ook als basis aanhouden, behalve als je hem wilt gebruiken voor Soto Ayam. Hier zal ik een ander blog over schrijven.